Psychotherapie in de praktijk
Zwangerschapswens. Wanneer de wens voor een kind groot is maar dit niet vanzelfsprekend verloopt, kan dit heel wat spanningsklachten met zich meebrengen. Psychologische ondersteuning kan rust geven in wat voor jou en je partner een moeilijke periode aanvoelt.
Zwangerschap en geboorte. Een zwangerschap is een bijzondere maar intense periode. Lastige gevoelens ten aanzien van de zwangerschap of een moeilijke binding met het ongeboren kind kunnen heel wat onzekerheden geven. Het kan helpend en preventief werken om reeds in deze fase psychologische hulp te krijgen.
Ouderrol en opvoeding. Tijdens de zwangerschap vormen zich reeds ideeën en verwachtingen hoe het ouderschap er zou kunnen uitzien. Reeds in de eerste periode na de geboorte kun je als ouder geconfronteerd worden met een totaal andere realiteit dan dat je je op voorhand had voorgesteld. Je mist je vroegere leven, je wordt overspoeld door gevoelens van onzekerheid, de vermoeidheid neemt helemaal over,... Een psychologisch traject kan heel wat betekenen in het terugvinden van balans en afstemming met jezelf, elkaar als ouders en in contact met je kind.
Ouder-kind binding. In contact met je kind kunnen er heel wat fijne dynamische momenten ontstaan. Maar eveneens kan de spanning vaak heel snel en vrij hoog oplopen. Ook weten we uit onderzoek dat de eerste jaren na de geboorte een kind zeer snel ontwikkelt. Deze ontwikkelingsfases kunnen zowel voor je kind als voor jezelf als ouder(s) ervoor zorgen dat de innerlijke rust zoek is en dit hard 'duwt' op de afstemming op elkaar. Ouder-kindtherapie helpt om de signalen van je kind duidelijker te lezen en te begrijpen. Hierbij kan bijvoorbeeld video-interactiebegeleiding een zeer krachtige methodiek zijn.
Regulatie bij baby's/kinderen. Slaap, voeding en zindelijkheid vormen de basis in de eigen regulatie van een baby. Deze trekt zich door in de eerste peuter- en kleuterjaren. Wanneer hier enige verstoring komt op te zitten, kan dit een grote impact hebben op het kind. Dit kan voor jou als ouder heel wat onrust en bezorgdheden met zich meebrengen. Samen brengen we in kaart hoe de regulatie op moment van aanmelding is en kijken we wat stapsgewijs nodig is om terug meer balans en rust te vinden.
Babytherapie. Bij deze sessie staat de gevoelswereld van de baby helemaal centraal. We starten vanuit het zwangerschaps- en geboorteverhaal en kijken samen hoe jullie dit als ouders ervaren hebben en wat jullie eerste indrukken waren bij jullie baby. Samen gaan we luisteren naar het verhaal van de baby en dit doen we op de mat. In deze therapie zijn vertrouwen, veiligheid en geborgenheid prioriteit. In deze sessie gaan we niet meteen in op de regulatiemoeilijkheden maar wel op de spanning die jullie baby uit en gaan we gericht samen kijken en luisteren. Naar de baby, naar jullie als ouders en naar de dynamiek tussen jullie.
Emotieregulatie bij jonge kinderen. Tijdens de eerste jaren wordt het palet van basisemoties uitgebreid naar een enorme variatie van emoties. Wat valt nog binnen de te verwachten ontwikkelingsleeftijd en wat neemt proporties aan die de afstemming te veel gaan kleuren? Waar bang, boos, verdrietig en blij gaandeweg emoties zijn die een kind leert kennen en herkennen, kunnen deze meer verfijnen en in specifieke momenten zeer sterk gaan opspelen. Zowel voor het kind als voor zijn ouders zorgt dit ervoor dat alle voorspelbaarheid in afstemming kan wegvallen. Een combinatie van oudergesprekken en ouderkindtherapiemomenten kan heel wat verheldering brengen en eveneens begrip naar elkaar.